Şarjlanıyor

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

AküLIFE kullanımı, elektrolit ile beslenen kurşun-asit aküler için uygundur.

AküLIFE teknik değerlerini yitirmiş aküleri hayata döndürmez. Ancak AküLIFE ile, çalışan fakat zayıf düşmüş bir akünün tekrar şarj edilerek birkaç ay veya daha uzun süre boyunca kullanılabilir hale gelmesi mümkündür. Bu süre aküdeki hasara bağlıdır.

AküLIFE, akünün kullanım yoğunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte, yaklaşık 6 ayda bir periyodik olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Eğer akü çok az şarj edilmekten hasar gördüyse (sıklıkla derin deşarj seviyesine ulaşmış ise), AküLIFE kullanmak işe yaramaz. Ancak akünün elektrotlarında ciddi hasar (plakalarda kırılma vb. deformasyonlar) oluşmadan sülfatize edildiği durumlarda aküyü tekrar kullanıma kazandırmak mümkündür.

AküLIFE, önerilen doğru dozda kullanıldığında aküye zarar vermez. Ancak ömrünün sonuna yaklaşmış ciddi oranda sülfat gelişimi (sülfatlaşma) nedeniyle hücreleri hasar görmüş akülerde hücre elektrotlarının deformasyon sürecini hızlandırabilir.

Evet. AküLIFE sülfatı gidererek elektrot yüzeyini arttırır, böylece elektrotlara binen yükü azaltarak akünün aşırı ısınmasını önler.

Evet. Bir akünün kapasitesi en zayıf hücresi tarafından belirlenir.

Bu durumda AküLIFE’in iki veya daha fazla ayrı dozda bölünerek uygulanmasını öneriyoruz. Dozun ilk yarısını hücreye döküp ikinci yarıyı saklayarak sonraki bakımda saf su yerine kalan dozu kullanarak bakımı gerçekleştirebilirsiniz.

Aküyü normal kullanım şartlarında şarj ve deşarj etmeye devam edin. AküLIFE akü kapasitesini her şarj-deşarj döngüsünde arttırır. 10-12 çevrim sonunda akünün kapasitesi sabitlenir.

Eğer çok fazla köpürme görülüyorsa, AküLIFE ‘i daha yavaş veya ayrı dozda bölünerek uygulanmasını öneriyoruz. Köpürme, elektrotları sülfattan temizlerken oluşan kimyasal tepkimeye eşlik eden bir durumdur.

Eğer hücreler kaynadıysa, taşma oluşmuşsa taşan solüsyonu uygun malzemelerle temizleyin ve imhasını (üreticinin sülfürik asitle çalışırken izlenecek talimatlarına uygun olarak) sağlayın. Fazla köpüklenmeyi önlemek için AküLIFE ‘i yavaşça dökün.

Akünün ısınması da köpük oluşumu gibi elektrotları sülfattan temizlerken oluşan kimyasal tepkimeye eşlik eden bir durumdur.

AküLIFE kullanımı, sülfat kristallerini elektrotların üzerinden çözerek açığa çıkarır ve böylelikle elektrotlar üzerinde alan açarak voltajı düşürür . Bu nedenle, kimyasal tepkime sonlandıktan hemen sonra akü standart şekilde şarj edilmelidir.

Akü tam doluyken veya tamamen deşarj edilmişken AküLIFE kullanılması uygun değildir. Bu nedenle tümüyle deşarj olmuş bir akünün uygulama yapmadan önce yaklaşık 30 dakika süreyle şarj edilmiş olması solventin etkinliği açısından gereklidir.

Akülerin şarj istasyonlarında şarj edilmesine ilişkin olarak, üreticinin tanımladığı güvenlik kuralları ile kullanılması gereken kişisel koruyucular, AküLIFE uygulaması için özdeştir. Bununla birlikte ilgili kullanım talimatı AküLIFE paketleri üzerinde yer almaktadır.

Akünüzü bir miktar (kapasitesinin min.%20 si kadar) deşarj edin. AküLIFE uygulayın ve aküyü tekrar şarj etmek için düşük (kapasitesinin %10 u değerinde) akım kullanın. Şarja, yoğunluk artışı durana kadar devam edilir. Sabit akımla yapılan bu işlem boyunca şarj geriliminin hücre başına 2.7 V.’dan fazla yükselmesine izin verilmemelidir. Sonra aküyü günlük olarak kullanıma alın. Takip eden 10-12 çevrim (cycle) sırasında her şarj sonrası elektrolit yoğunluğu bir miktar daha yükselecektir. Eğer 20 döngüden sonra gereken değere yükselmediyse, kalıcı yoğunluk kaybı yaşanmış olabilir. Bu durumda, üreticinin talimatlarına uygun biçimde, yoğunluğu uygun oranda ayarlanmış elektrolit yenilemesi yapmanız önerilir.

Doldurma-boşaltma, diğer bir değişle şarj-deşarj döngüsü sayısıdır. Akünün üreticisi tarafından tanımlanan ve o aküye özgü, bir çevrim değeri vardır. Bu çevrim değeri akü ömrüyle eş alınabilir. Belirli bir çevrimden sonra akünün öngörülen ömrünün bitebileceği ve değiştirilebileceği zamanı tanımlamak için de belirtilmektedir.

Kurşun-asit akü gruplarına yönelik, sülfat çözücü kimyasal kullanarak revizyon gerçekleştirme uygulamaları Dünya genelinde 1980 ‘ lerin başlarında kabul gören verimli bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde çeşitli ülkelere ait markalar ile bu yöntem ABD, EU Bölgesi ve Uzak Doğu ülkelerinde sıklıkla tercih edilmektedir.